Presse
08.03.23

Dansk Offshore: Klimahistorisk dag for den danske offshoreindustri

Når den første CO2-lagring i dag finder sted i Nordsøen, bliver der skrevet klimahistorie for offshorebranchen og for Danmark, siger administrerende direktør i Dansk Offshore Martin Næsby.

Dansk Offshore er den danske brancheforening for olie, gas og CCS.

”Lagring af CO2 i Nordsøen er en uomgængelig, helt nødvendig del af løsningen på vores klimaudfordringer. Vi er i Dansk Offshore meget glade for og stolte over, at INEOS, Wintershall Dea og hele det samlede konsortium bag Project Greensand er nået så vidt, at vi i dag lykkes med at lagre CO2 i den danske undergrund,” siger Martin Næsby.

”Vi står midt i en historisk udvikling i den danske offshoreindustri. Godt 50 år efter den første udvinding af olie og gas i den danske del af Nordsøen, er vi nu teknologisk nået så vidt, at vi kan udnytte vores enorme viden om den danske undergrund til at løse et af vor tids mest presserende klimaproblemer på tværs af landegrænser. Det, vi fortsat mangler, er især at skabe tilstrækkelig volumen og en velfungerende infrastruktur. Vi ser et enormt potentiale i lagring af CO2 og mener, at Danmark med den centrale placering i Nordsøen har mulighed for at blive førende i Europa på CCS-området,” siger Martin Næsby.

Mads Weng Gade, som er landechef for Danmark i INEOS Energy og bestyrelsesmedlem i Dansk Offshore, ser ligesom Dansk Offshore meget store muligheder i CO2-lagring. ”Med dagens første lagring af CO2 i undergrunden viser Project Greensand, at det er teknisk muligt at flytte CO2 over landegrænser og lagre offshore. Nu er det vigtigt at få skabt en fuld værdikæde, således at der også bliver sat skub i fangsten og transporten. Vi har mulighederne for at skabe et nyt grønt dansk eventyr, men det er centralt at få skabt de rigtige rammer og vilkår, så Danmark kan blive førende,” siger Mads Weng Gade.

Som en del af konsortiet bag Project Greensand har Semco Maritime i Esbjerg foruden engineering og leverance af teknologi for CO2transport blandt andet været med til at klargøre skibet Aurora Storm, der har transporteret CO2 fra Belgien til Nordsøen. ”Det er en stor og vigtig milepæl, at der nu lagres CO2 i Nordsøen, og vi er bragende stolte over at være med til at skrive historie,” siger Anders Benfeldt, som er Senior Vice President i Semco Maritime og næstformand i Dansk Offshores bestyrelse.  

Administrerende direktør i Dansk Offshore Martin Næsby kan kontaktes på 21 99 65 50 for uddybende kommentarer.